HDR(Yüksek Dinamik Aralık), bir sahnenin hem gölgelerinin hem de parlak noktalarının ayrıntılarını artıracak şekilde içeriği işleyen bir görüntüleme tekniğidir. Geçmişte geleneksel fotoğrafçılıkta kullanılan HDR, son zamanlarda akıllı telefonlarda, TV’lerde ve monitörler gibi cihazlarda da insan gözünün gördüğüne benzer şekilde kullanılmaya başladı.
Bir görüntü parlak ve karanlık bölümlerden oluşur. Aşırı pozlandığında, görüntünün parlak kısmındaki, az pozlandığında ise karanlık kısmındaki bilgiler kaybolacaktır. Dinamik aralık; görüntünün en açık ve en karanlık kısmı arasındaki bilgi aralığıdır. Yüksek dinamik aralığına sahip bir görüntüde koyu ve parlak görüntüler nettir.
Bir monitör düşük kontrast oranına sahip olduğunda veya HDR ile çalışmadığında, monitörün renk ve ayrıntılarında bilgi kaybolacaktır. Monitör, geniş bir parlaklık aralığında sahne oluşturmaya çalışırken bu sorun daha belirgin hale gelir. HDR, belirli bir sahnedeki ışık miktarını hesaplayarak, ayrıntıları korur ve gerçekçi görünen görüntüler ortaya çıkarır.
HDR’yi etkileyen faktörler:
- 1- Dolby Vision: Monitörün özel olarak Dolby Vision yongası ile tasarlanmış olmasını gerektiren bir HDR standardıdır. Dolby Vision 12 bit renk ve 10.000 nit parlaklık sınırı kullanır.
- 2- HDR10: En çok kullanılan donanımdır ve 10 bit renk ile 1000 nit parlaklık sunar.