USB, yani evrensel seri veri yolu dijital iletişim için bir protokol ve donanım standardıdır. Bu, USB standardının hem gerçek kablolama ve konektör biçimini hem de bunlardan geçen verilerin yapısını belirttiği anlamına gelir. USB’nin şu anda dört ana versiyonu ve üç türü bulunmaktadır. USB 1.0’dan USB4’e kadar olan versiyon artışları, hızı temsil eder. Orijinal USB özelliğinin iki türü vardır: USB-A ve USB-B.
USB-A; ince, dikdörtgen bir kesite sahiptir ve genellikle bağlantının ana bilgisayar ucu için kullanılır. Bu nedenle, USB-A bağlantı noktaları dizüstü bilgisayarlarda, masaüstü bilgisayarlarda, medya oynatıcılarda ve oyun konsollarında bulunabilir. USB-B’nin eğimli üst köşeleri olan kare bir kesiti vardır ve yazıcılarda veya harici sabit diskler gibi çevre birimlerine bağlanır. Veri akışı iki yönlüdür, ancak güç yalnızca ana bilgisayardan çevre birimine akabilir. Bu nedenle kablo yalnızca tek bir şekilde bağlanabilir. USB-A ve USB-B’nin minyatür versiyonları USB 2.0 ile birlikte ortaya çıktı. Böylece cep telefonları ve tabletler gibi küçük cihazları bağlamak için de uygundur.
USB-C ise, USB 3.0 ile aynı zamanda ortaya çıktı ve tamamen çift yönlüdür. Fiziksel olarak kablonun her iki ucu aynıdır ve bilgisayar ile alıcı arasında bir ayrım yoktur. Ayrıca boyut çeşitliliğini ortadan kaldırarak, cep telefonları ve tabletlerin daha az kablo ile bağlantı sağlamasını kolaylaştırdı. USB-C ile herhangi bir cihazı diğerinden şarj etmek mümkündür. USB-C, USB-A ve USB-B’ni yerine geçerek kullanılabilir ve veri aktarım hızı nedeniyle yüksek çözünürlüklü interaktif görsel ekranlar gibi cihazları da bağlayabilir.
USB-C Monitör Kullanımının Faydaları:
- Cihazlar arası uyumluluk sağlar.
- Esnek kullanım alanlarına sahiptir. Örneğin dizüstü bilgisayarınızı monitöre bağlayarak daha büyük ekrana sahip olabilir ya da telefonunuzu monitör üzerinden şarj edebilirsiniz.
- Yüksek çözünürlüklü video görüntüleme yeteneği vardır.
- Kablo karmaşıklığını azaltır.
- Daha kolay bağlantı sağlar.
- Daha fazla veri iletimini kolaylaştırır.